Правилното балансирано хранене на вашата птица е от съществено значение за нейното здраве и дълголетие .

 Нашата препоръка е от самото начало да подходите правилно и преучите вашата птица да се храни здравословно. Разбира се никога не е късно да научите и по възрастна птица да се храни правилно .

 Трябва да знаете че неправилно хранене ще доведе до хронични болести и къс живот на вашият любим папагал. Отговорността за недохранването на птицата е изцяло на стопанина, за щастие същото е предотвратимо.

Трябва да се има на предвид, че не всички папагали имат еднакви хранителни нужди . . По принцип папагалите могат да бъдат класифицирани според нормалните им хранителни режими. Повечето папагали са Florivores, което означава, че основната част от диетата им се получава от растения. Сред Florivores  има зърнояди (птици, които ядат зърно и / или семена, включително ядки), и плодово ядни птици чиято диета е основно на плодове . Други домашни птици са всеядни, чиято диета може да се състои както от растителни, така и от животински компоненти. Има специален клас Florivores, наречени Nectarivores, които се хранят предимно с нектар.


Какво е важното за птици, които се хранят със семена:

Дори за папагалите, които спадат към тази група, само семената сами по себе си не са правилния хранителен режим. Има няколко причини за това:

Семената, които предлагаме на нашите птици, не са същите семена, които биха намерили те сами в родните си местообитания. Ние сме склонни да предлагаме семена, които са с по-ниско съдържание на протеини и други хранителни вещества, като витамини.

Количеството енергия, използвана от дивите птици при набавянето  на храна в природата , е много по-голяма от тази в домашни условия . Тъй като нашите домашни птици използват по-малко енергия, те трябва да ядат по-малко калории или ще натрупат наднормено тегло. Консумацията на по-малко обаче може да доведе до недостиг на витамини, минерали и други хранителни вещества.

Когато се предлагат семена, нашите птици са склонни да изберат любимите си и да оставят останалите. Ограничаването на храната само до няколко вида семена може да доведе до определени дефицити на хранителни вещества в организма им.

Дори когато се предлагат няколко вида семена, това няма да осигури необходимия набор от витамини и минерали, необходими за оптимално здраве. Птиците обичат семена като децата, които обичат бонбоните. Те ще изядат любимото семе и пренебрегнат това, което е по здравословно за тях. Най-добрият хранителен режим за повечето птици, хранещи се със семена, се състои от формулиран правилен хранителен режим  (като гранулирани храни - виж тук), зеленчуци, малки количества плодове и случайни лакомства.


Формулиран правилен хранителен режим:

 Хранителните вещества  са лесно достъпни чрез качествена гранулирана храна за папагали (виж тук). Гранулите представляват смес от зърнени храни, семена, зеленчуци, плодове и различни видове протеини, както и допълнителни витамини и минерали.

 Съставките се смесват в точна пропорция и според нуждите на вида папагали. Тази формулирана храна   може да бъде под формата на гранули или прахообразна.

 За разлика от семената, при гранулираната храна  птицата не може да избере конкретни компоненти, така че хранителният дисбаланс е много по-малко вероятен. Има различни видове гранули за различни видове папагали  така че не забравяйте да изберете  подходяща за вашата птица (виж тук - видове храни).
         

 Някои храни имат по-високи нива на мазнини за онези птици с по-високи калорични нужди, като Арите.

 Други храни са с по-ниско съдържание на мазнини и по-високо съдържание на протеини, за да осигурят по-добро хранене на птиците като Какаду и Амазони.   За повечето видове папагали храната с гранули трябва да бъде 65-80% от менюто им. Зеленчуците трябва да представляват 15-30%, а останалата част могат да бъдат семена и плодове.


Зеленчуци и плодове:

Зеленчуците са добър източник на витамини, минерали и въглехидрати и трябва да съставляват 15-30% от менюто на папагала. Плодовете, които са с по-голямо съдържание на захар и влага, трябва да бъдат около 5%. Най-добре е когато осигурявате разнообразие от зеленчуци и плодове. ..