Небалансиран или непълен хранителен режим е често срещан проблем при домашните птици и е сравнително честа причина за заболяване. Ние сме на мнение, че добрият режим за папагалите започва с формулирана храна (гранулирана) и с различни други храни, предоставени като добавки. 


Семена

 За повечето птици домашни любимци, особено папагали, храната, базирана предимно на семена, е с недостиг на много хранителни вещества, включително витамин А и калций, и е с високо съдържание на мазнини.

 Това не означава, че семето няма място в хранителния режим на птиците, но много от тях ги предпочитат, като изключват друг здравословeн избор на храни. Повечето птици дори ще изберат само слънчогледа, което допълнително ощетява хранителния баланс.


Що се отнася до храненето на папагалите със семена, те ги обичат, но не са най-здравословният избор. За повечето видове папагали семената трябва да съставляват не повече от 10% от храната. Някои видове, като Корели и Вълнисти, са естествено ядещи семена и могат да понасят по-висок процент в режима си, но дори и за тези птици трябва да са не повече от 25% от диетата.


Формулирани храни (гранула)

Преди няколко години, осъзнавайки, че много папагали страдат от хранителни дефицити, компаниите започват да произвеждат гранулирани храни за домашни птици (виж тук). Те се приготвят от различни съставки, включително зърнени храни, семена, зеленчуци, плодове, подсилени с витамини и минерали, спрямо вида, за който са предназначени и се приготвят в гранула или разнообразие от други екструдирани форми. Те осигуряват балансиран, пълноценен хранителен режим, защото няма как птиците да избират любимите си хранителни продукти, а да оставят останалите. Така сме сигурни, че птицата получава всичко необходимо според нуждите на вида си.

Гранулите биват ексрудирани и студено пресовани. Ние лично препоръчваме екструдираните (виж тук). Въпреки това много птици, особено тези, които са основно хранени със семена, по трудно приемат гранулата.Гранулираната храна трябва да се предлага като основна храна и да бъде 65-80% от менюто на вашата птица.

Като разбира се, не е нужно да изключваме семена, свежи плодове и зеленчуци.

 Тъй като с опита и годините стигнахме до по-доброто разбиране на хранителните нужди на папагалите, препоръчителният режим за тях включва разнообразни прясно приготвени храни,плодове и зеленчуци + малък процент семена, като добавка към основната храна, а тя е гранулата(виж тук) Ето и оптималният вариант за здравословно, правилно и разнообразно хранене:


За предпочитане е гранулата да се дава разделно от семената (в ралични дни), тъй като ако имат избор от двете храни, повечето папагали отново ще изберат семената (като малки деца, които обичат бонбоните).

Ние препоръчваме:


5 дни в седмицата се дава гранула (виж тук), като в тези дни разбира се предлагаме свежи плодове, зеленчуци и минерали (калциева добавка).

2 дни в седмицата оставяме за семена. През тези два дни НЕ предлагаме гранула, а отново слагаме свежи плодове ,зеленчуци и минерали (калциева добавка).

Не забравяйте, че повечето прясно приготвени храни ще се развалят лесно и трябва да бъдат извадени от клетката след няколко часа престой.


По този начин Вие осигурявате разнообразието и стимулацията, от която много папагали домашни любимци имат нужда в режима си. Ако храните папагала си така, Вие можете да бъдете спокоен, че сте направили най-доброто за него.

В случай, че вашата птица не приема лесно нови храни , опитайте се да ги предлагате рано сутрин или вечер, когато папагалите по инстинкт търсят храна в дивата природа.