Какво представляват кълновете?


Най-кратко казано това са растения в процес на растеж. Нищо по свежо и здравословно от това не можете да предложите на вашите папагали. Покълналите семена са начин да дадем на нашите птици жива храна, която е много подобна на тази , която те ядат в природата.

Кълновете са като малко зеленчуково растение пълно с антиоксиданти, витамини, минерали и есенциални аминокиселини и протеини. Това е не само най-доброто, което можем да предложим, но не на полседно място и най-евтиното.


Защо кълновете са толкова хранителни?


  • При покълването на семената, се подобрява целият техен химичен състав.
  • Процеса покълване засилва присъствието на всички витамини. Това прави кълновете богат източник на витамини  C, E , B, комплекс  и Бетакаротин.
  • Минералите които присъстват в кълновете са много лесно усвояеми от организма.
  • Кълновете също съдържат огромно количество удължяващи живота антиоксиданти.
  • Eнзимите които присъстват в кълновете могат да бъдат многократно в повече, от колкото тези ензими , които присъстват в суровите плодове и зеленчуци.
  • Протеините, които се съдържат в кълновете спомагат за изграждането на здрави мускули, кожа, пера и нокти. Те са от съществено значение за правилния растеж и развитие на добре функционираща имунна система.Когато осигурявате кълнове на вашата птица, Вие предоставяте богат източник на протеин и аминокиселини.  Тук можете да намерите тази - супер храна  за вашият папагал.


  Важно е да се знае, че тялото на птицата се нуждае от стотици хранителни вещества дневно. Неправилното хранене е водеща причина за болести и преждевременна загуба на папагала. Това може да бъде предотвратено, чрез правилно балансирано хранене. Кълновете осигуряват това богатство от хранителни вещества, което лесно се усвоява от организма на птицата.

Как да предложим кълновете на папагала?


Голяма част от дамашните папагали никога не са виждали и вкусвали покълнати семена. Някои от папагалите ще започат инстинктивно да ги ядат с наслада, но други папагали ще ги отбягват.

Ако вашата птица не желае от първия момент, то тогава добавете кълновете постепенно към други храни, които са и любими. Може да ги смесите към твърдо сварено яйце, плодово - зеленчукови смеси, може също да ги предлагате като лакомство от ръка и те ще се научат, че кълновете са забавна храна.Ако и Вие ядете кълнове пред вашата птица това ще ги прави неустоими.

Ако и тези методи не успеят, винаги можете да ги нарежете ситно и да ги добавите към основната храна,  докато свикнат с текстурата и вкуса им.


 

Опита ни показва, че голям процент от птиците, на които са им предоставени кълнове, ентусиазирано ги ядат от първия път.   Папагалите имат инстинктивна способност да подбират и консумират храни (когато имат предоставен избор) , които имат лечебни свойства или са богати на хранителни вещества нужни за тялото им.

 Когато предоставяте кълнове като основна храна заедно с разнообразие от органични пресни плодове и зеленчуци, Вие осигурявате възможно най-качественото хранене. (можете да намерите тук)


 Ето какви положителни промени са забелязали хората след хранене с кълнове, на тяхните птици:


-Значителни подобрения в състоянието на цвета на перата.

-Елиминиране на проблеми със затлъстяването.

-Намаляване на поведенческите проблеми като скубене.

-Бързо възстановяване след боледуване.

-Здрава имунна система.