По-долу са множеството различни видове папагали,

които обикновено се държат като домашни любимци, организирани по размер.


Големи папагали


Най-интелигентната и приказлива птица за домашни любимци - Африкански сив папагал - Кралско Жако!

Това е най-популярната птица за домашни любимци и се знае, че е най-интелигентната и най-приказлива от семейството на папагалите.

Африканските Жака са отлични спътници и могат да научат голям речников запас (някои повече от 1500 думи!). Те могат да говорят с различни гласове. Познавам африкански Жака, които звучат точно като техните собственици и са в състояние успешно да се скарат на кучето с човешки глас. Също така заради невероятните им способности, имитиращи точните звуци, могат да Ви накарат да мислите, че плъзгащата се стъклена врата току-що се е отворила.

Жаката се нуждаят от много внимание и неща за правене. Мнозина от тях си скубят перата просто от скука. Тези домашни птици се нуждаят от ежедневна добра психическа стимулация, така че подсигуряването им с много пъзели и интерактивни играчки е задължително ( играчки ). Научаването им на трикове е друг добър начин за стимулиране на умните им малки мозъци.

Жаката са сравнително тихи папагали - не е известно да крещят. Поради тази причина те са добри за отглеждане и в апартамент.

Страхотни, много интелигентни, силно обвързани към настроенията на собствениците си. Известно е, че могат да използват реч в контекст, могат да бъдат силно емоционални или нервни (така че може да се наложи да бъдете внимателни, когато въвеждате нови играчки или обстановка ). 

Африканските Жака са наистина невероятни папагали. Те са най-популярните папагали, които се виждат по телевизията и в предаванията за животни. 

Африканските Жака се нуждаят от ежедневно взаимодействие, както и от социализация с други хора.

Ето някои продукти, които препоръчваме: храна за големи папагали 


Независим и талантлив приятел - Амазона. 

Папагалът Amazon е независима, игрива птица, която винаги ще ви забавлява с отличните си способности за говорене и пеене.

Някой казват че „Африканските Жака са отличниците интелектуалци, а амазонките са класовите клоуни!“ Напълно сме съгласни с това! Амазоните обаче могат да варират между различните видове, когато става въпрос за способности за говорене и пеене. Някои са добри семейни домашни любимци, докато други са предимно егоистични птици и дори могат да нападат членове на семейството Ви. Много амазонки също могат да преминат от мило и кротко състояние в агресивно за миг. Те са най-подходящи за по-опитни собственици на птици поради това непредсказуемо поведение.

 Повечето амазонки са активни сутрин и вечер. Някои видове са по-гласовити от други, поради това те не са подходящи за живеене в апартаменти. Страхотно говорящи папагали са, а някои от тях могат да пеят цели песни и дори опера! Тонът и яснотата на гласовете им са отлични.

 Ако сте опитен собственик на птици и можете да се справите със силната вокална способност на Амазонка, тогава този талантлив папагал може би е най-подходящата птица за вас.

Някои видове амазонки се нуждаят от повече човешко внимание от други, но като цяло са по-скоро независими птици. 

Амазоните са предразположени към затлъстяване, така че добрата диета за големи папагали ( храни за големи папагали ) и много упражнения са необходимост. Семената трябва да се дават умерено, защото съдържат много мазнини. Амазоните също са предразположени към недостиг на витамин А, така че храните с високо съдържание на витамин А са добри за тях.


 Добър, но нуждаещ се приятел - Какаду

Ако притежавате Какаду, тогава трябва да знаете, че те са най-нуждаещите се от всички домашни птици и често обичат стопаните си твърде много.   

Тези птици искат вашето внимание 24/7 и могат да се гушкат във Вас с часове. Те не разбират, че имате личен живот и най-вероятно никога няма да ги накарате да разберат това. Ако не отговаряте на нуждите на вашата птица, той ще крещи нон стоп, ще си скубе перата и ще стане много агресивен. Изскубването на перата е много тежко състояние.Тези поведенчески проблеми могат да възникнат от липса на взаимодействие, неправилни храни, лоша среда, неправилни клетки и много други фактори. Затова имайте предвид, че тези птици изискват много време и ангажираност.


Освен това ще откриете, че Какаду са много гласовити птици. Те обичат да крещят и могат да достигнат до 135 децибела. Някои ще крещят за внимание, а други ще крещят без причина. Те обичат да привличат внимание и да се изявяват, което може да включва крещене рано сутрин, както и вечер.

Умни са, любопитни и непослушни. Това са експертите за бягство, защото са способни да отворят почти всяка врата на клетка. Трябва да поставите ключалки на вратите на клетката на вашето Какаду, но имайте предвид, че мнозина могат да се научат да разбиват катинар или да отворят комбинирано заключване. Също обичат да дъвчат и ще разрушат дома Ви, ако останат без надзор.

Те са най-подходящи за живот в къща.

Изискванията за взаимодействие са им много високи - те обичат своите собственици и искат внимание 24/7. Трябва да сте подготвени да прекарвате поне 2 часа на ден с вашата птица, за да му отделите необходимото време и внимание.

Ето някои продукти, които препоръчваме: храна за големи папагали 


Средни папагали


Верен приятел и игрив спътник! 


Корелата е втората най-популярна птица за домашни любимци в света и с право! 

Корелите са сладки, персонализирани, лесни за грижи, интелигентни, забавни и страхотни семейни домашни любимци. Те са превъзходни свирачи и мъжките всъщност могат да се научат да говорят. 


Най-общо казано, Корелите са група от малки до средни по размер домашни птици, които имат дълги опашни пера.

Те са страхотни домашни любимци за по-големи деца, а също така много интересни и прелестни за по-малките деца.

Наистина не можете да сбъркате с прекрасна птица като тази. Чудесни са ако сте собственици на птици за първи път и дори са подходящи за семейства с малки деца. Корелата може да бъде  хаотична, но с малко добро обучение и малко подход, можете да си я направите прекрасен малък пернат приятел.

Ето някои продукти, които препоръчваме: храни за средни папагали ,  играчки .


Енергичен и комичен приятел - Caique

  Папагалът Кайки е пълен с енергия и има голямо его.

  Те не са лесни ако сте собственик на птица за първи път, но пък винаги ще Ви забавляват. Oбичат да играят на гърба си, да скачат из къщата и просто да са комични. Упорити са, затова се нуждаят от ясни граници ако не желаете да станат по-разглезени.

  Кайките не говорят добре, но обичат да учат трикове и повечето ще бъдат приятелски настроени с всички в семейството. Могат да бъдат шумни, така че най-добре да живеят в къща. 

  Ако живеете в къща и сте готови да се грижите за среден папагал със силна личност (и да се примирите с някои ухапвания тук или там), тогава просто може Вие да сте подходящият собственик на един от тези енергични приятели за забавление.

Ето някои продукти, които препоръчваме за Вас: храни за средни папагали


Красиви и уникални приятели - Лори!    

Лорите и лорикетите са специални птици, които се различават от другите членове от семейството на  папагалите.

Няма научна разлика между двете имена - само че Lories имат по-къси опашки, докато Lorikeets имат по-дълги опашки. Има приблизително 55 различни вида на тези птици, но само около 12 се държат като домашни любимци. Най-популярната е Rainbow Lory.

Лоритата се различават от другите папагали по това, че ядат нектар и цветен прашец вместо семена ( Лори Нектар ) . Те са много игриви, акробатични и любопитни.  Могат дори да се научат да говорят и много от тях имат добри речници.

Също така са много социални и се вижда че обичат всички - няма да се обвързват само с Вас.

Ако сте в състояние да осигурите на Лорито адекватни грижи и тяхната специализирана храна ( Лори Гел ), тогава това може да е подходящият пернат приятел за Вас.

Лоритата се хранят с цветен прашец и нектар, така че те трябва да бъдат част от хранителният им режим. Вече се предлага сух прах, който се смесва с вода, което улеснява предоставянето на тази специална храна за собствениците на птици. Просто не забравяйте да подменяте храната ежедневно и често . Ето някои продукти за хранителния режим на  Lory, които препоръчваме: храна за Лори , Лори Нектар
Малки папагали


Красив и независим приятел - Канарче!
  

КАНАРЧЕТАТА СА ОТДЕЛЕНА ГРУПА ОТ ДРУГИТЕ ДОМАШНИ ПТИЦИ ПОРАДИ КРАСИВАТА СИ ПЕВЧЕСКА СПОСОБНОСТ.

Канарите са извесни с красотата и песента са и са държани като домашни любимци от от 1400 години. Те не са птици придружители, а ще Ви се радват по добре от растояние, но това не ги прави по малко страхотни домашни любимци. Те прекарват много от времето си в клетката, така се нуждаят от хубава и с адекватни размери, за да им осигури нужното максмално пространство за летене. 
Ако искате канарче, което пее, ще трябва да намерите мъжки екземпляр. Имайте предвид, че мъжките пеят, за да привлекат женски, така че не трябва да бъдат държани по двойки.
Също така препоръчваме да не слагате огледала в клетките им, защото канарчетата са много териториални и могат да видят тази "втора птица " като заплаха.

ТЕ СЕ САМОСТОЯТЕЛНИ ПТИЦИ, СПРАВЯТ СЕ ДОБРЕ САМИ И ОБИКНОВЕНО НЕ ОБЩУВАТ С ХОРАТА.
ЕТО НЯКОИ ПРОДУКТИ, КОИТО ПРЕПОРЪЧВАМЕ ЗА ВИДОВЕТЕ МАЛКИ ПЕРНАТИ ЛЮБИМЦИ: храна за малки папагалиМалки птици с много личност Вълнисти!

Тъй като терминът е толкова общ, той се отнася до широк спектър от птици с различни размери, външен вид и личности. Един от най-известните  е Budgerigar (Budgie). Различните видове на тези домашни птици са толкова различни един от друг, че е трудно да ги опишем като група.

Ето някои продукти, които препоръчваме за видовете малки пернати любимци: храни за малки папагали


Енергични и любопитни приятели - Неразделки! 

Ако сте в състояние да осигурите на Вашите птици адекватни грижи и любов, Неразделките могат да бъдат перфектните пернати любимци за Вас. Нуждаят от ежедневна грижа, за да бъдат добре социализирани и не толкова скромни.

 Те се обучават лесно и са достатъчно тихи за живот в апартаменти. Могат да бъдат много здрави и освен това са независими и неизискващи. "Влюбените папагалчета" се предлагат в най-различни цветове и мутации, така че имате много богат избор.

Ето някои продукти, които препоръчваме за видовете малки пернати любимци: храни за малки папагали

                                      

 Лесни и енергични приятели - Финки 

 Финките са малки, енергични птици, които също като канарчетата се възхищават най-добре отдалеч.

Тези птици са известни с красотата си и някои умеят да пеят. Те са много подходящи за волиери, но можете да държите и двойка заедно в клетка. Финките не са предназначени да бъдат сами, така че трябва да притежавате поне две наведнъж. Повечето не си взаимодействат добре с хората, така че прекарват много време в своите клетки. По тази причина се нуждаете от клетка с адекватни размери, за да им осигурите максимално полетно пространство.

Има няколко различни вида на тези птици и те се различават най-вече само по цвят. Самостоятелни са, справят добре сами и обикновено не общуват с хората.

Ето някои продукти, които препоръчваме за видовете малки пернати любимци: храни за малки папагали